Telefoonnummer Margriet Bleeker  06-270 711 90   Email Margriet Bleeker info@praktijkmargrietbleeker.nl

Als je over je denken oordeelt, zul je nog meer
gaan denken. Een oordeel is ook een gedachte…

 

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij cellen in de pancreas (alvleesklier) vernietigd worden. De pancreas is dan onvoldoende in staat om insuline aan te maken. Erfelijkheid maar mogelijk ook een virale infectie kan hierbij een rol spelen. Vitamine D is een belangrijk element in vermindering van klachten en mogelijk vermindering van het risico op type 1.
Meer informatie over de preventie van type 1 is te lezen op deze gespecialiseerde site. Behandeling van type 1 geschiedt door een regulier arts of specialist.

Diabetes type 2 is een ernstige verstoring van de stofwisseling waardoor insulineresistentie ontstaat. Door een langdurige resistentie ontstaat hyperinsulinemie (continu te hoge bloedsuikerspiegel) met als gevolg verstoring van de pancreas en insuline aanmaak.
Ook bij type 2 speelt erfelijkheid een rol maar leef- en voedingswijze is vaak nog belangrijker. De weerbaarheid van het lichaam maakt dat er al vaak jaren sprake is van prediabetes (regelmatige periodes waarin de bloedsuikerspiegel te hoog is), zonder dat er direct al schade merkbaar is aan het lichaam. Ingrijpen in uw voeding- en leefgewoonten kan de schade beperken en mogelijk diabetes voorkomen.

Zwangerschapsdiabetes is een (vaak) tijdelijke vorm van te hoge bloedsuikerspiegels tijdens de zwangerschap. Omdat het vaak tijdelijk is lijkt het onschadelijk. Dat is het helaas niet: voor het ongeboren kind levert het een verhoogd risico op de ontwikkeling van overgewicht en diabetes type 2 later in het leven. En ook voor de moeder blijft het risico op diabetes verhoogd. Ook hier is ingrijpen in de levensstijl van moeder en kind van belang, regelmatige controle en voorzorgsmaatregelen in voeding en suppletie kunnen de risico's sterk verminderen.

 

terug


- symptomen diabetes type II
behandeling diabetes type II
laag glycaemische voeding