Telefoonnummer Margriet Bleeker  06-270 711 90   Email Margriet Bleeker info@praktijkmargrietbleeker.nl

Als je over je denken oordeelt, zul je nog meer
gaan denken. Een oordeel is ook een gedachte…

Diabetes type 2 ontstaat wanneer de glucose (bloedsuiker)spiegel van het bloed niet binnen bepaalde grenzen gehouden kan worden. Hoe werkt dat precies? In de afbeelding wordt de werking van ons lichaam in 6 stappen vereenvoudigd uitgelegd.

 

werking type 2

 

 1. Met onze voeding komt er via de spijsvertering van koolhydraten (brood, koek, pasta, aardappelen) glucose in ons bloed. Dit is nodig om onze cellen van energie te voorzien. 
 2. Door de stijging van de glucosespiegel geeft ons brein een signaal af aan de pancreas. deze reageert op dit signaal door de productie van insuline. Insuline zorgt er voor dat de glucose door cellen kan worden opgenomen, zodat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Cellen (bijvoorbeeld spiercellen, breincellen) hebben de glucose nodig om hun taak uit te oefenen. Zonder voldoende glucose kan je bijvoorbeeld niet meer heel helder denken.
 3. Zo lang er een te hoge glucosespiegel in het bloed is, blijft het signaal om meer insuline te maken aanwezig. Duurt dit heel lang dan is er het risico dat de cellen 'doof' worden voor de insuline, er kan dan niet meer glucose in de cellen opgenomen worden.
 4. Het te veel aan glucose wordt in de lever omgezet in glycogeen en opgeslagen in spieren en lever als reserve voor later gebruik. Om glucose niet verloren te laten gaan wordt het te veel omgezet in vet en elders in het lichaam (buikvet) opgeslagen. Met dit principe beschermt het lichaam ons tegen tijden van schaarste: in tijden van overvloed slaan we voorraden op die later kunnen worden gebruikt.
 5. Als de bloedsuikerspiegel daalt onder een bepaalde grens is meer glucose nodig in het bloed om aan de behoefte van de cellen te voldoen: de lever geeft glucose af (omgezet uit glycogeen) aan het bloed om de spiegel te verhogen. Dit gebeurt bij sport en inspanningen, wanneer de glycogeenvoorraad op is, wordt glucose vrijgemaakt uit het opgeslagen vet.
 6. Een te veel aan glucose in het bloed wordt ook door de nieren weggefilterd en (ten dele) via de urine afgevoerd. Dit is merkbaar wanneer we veel dorst hebben, veel plassen en er glucose meetbaar is in de urine.

 

Symptomen en risico's type 2
Uit bloedonderzoek door uw (huis)arts blijkt of er sprake is van diabetes. De verschijnselen kunnen soms al wel 10 jaar aanwezig zijn. Tijdig reageren op deze verschijnselen kan betekenen dat de diagnose nooit gesteld hoeft te worden.

De belangrijkste verschijnselen zijn:

 • moe, slechte concentratie, duf
 • hongergevoel, trillerig, iets 'moeten' eten (en dan liefst iets zoets) waardoor je weer energie hebt
 • veel dorst en daardoor vaak plassen
 • last van ogen zoals branderige ogen of wazig zien
 • regelmatig terugkerende infecties zoals holteontsteking of blaasontsteking
 • slecht genezende wondjes

Nu is het natuurlijk niet zo dat deze symptomen áltijd betekenen dat u diabetes heeft. Belangrijk is controle van het glucosegehalte van uw bloed. Dat kan via een vingerprikje of via een laboratoriumtest via uw huisarts.
Wel geldt: voorkomen is in dit geval zeker beter dan genezen. Dus wanneer u meerdere verschijnselen herkent dan is het zeer zinvol om preventief uw voeding en levensstijl te veranderen.

 

terug

vormen diabetes
behandeling diabetes type II
laag glycaemische voeding