Wikipedia definieert de glycaemische index als volgt: "De glykemische index of GI is een maat voor het effect van koolhydraten op de bloedglucosespiegel. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glykemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glykemische index hebben. Er zijn aanwijzingen dat voeding met een lage glykemische index mogelijk gezondheidsvoordelen op kan leveren.".
Naast de GI wordt er ook gesproken over de glycaemische lading, deze waarde houdt meer rekening met de porties die genomen worden. Daardoor lijkt het alsof producten met een hoge GI soms wel genomen kunnen worden. Het dringende advies is om de GI te hanteren om onnodige verstoring van de bloedsuikerspiegel te voorkomen.
Voor personen met verschijnselen van diabetes is het belangrijk om de GI van hun voeding laag te houden, het liefst 50 of lager. Onderstaand een tabel met waarden. Aanpassing van voedingspatroon is heel last, wanneer u daarbij advies of meer informatie wilt, aarzel dan niet om contact op te nemen.
- vormen diabetes
- symptomen diabetes type II
- behandeling diabetes type II
GI per |
aantal gram |
|
zoetmiddelen |
||
glucose |
100 |
10 gr |
sucrose |
70 |
10 gr |
honing |
70 |
10 gr |
lactose |
45 |
10 gr |
fructose |
20 |
10 gr |
tussendoortjes |
||
Evergreen met krenten (Lu) |
66 ± 12 |
38 gr |
popcorn (zonder suiker) |
65 |
20 gr |
gebak |
60 |
57 gr |
chips |
55 |
50 gr |
chocoladereep (melk) |
45 |
50 gr |
chocoladereep (puur >70% cacao) |
22 |
50 gr |
pinda's |
15 |
50 gr |
dranken |
||
bier |
110 |
250 gr |
cola drinks |
70 |
250 gr |
sinaasappelsap (ongezoet) |
50 ± 10 |
250 gr |
grapefruitsap (ongezoet) |
48 |
250 gr |
appelsap (ongezoet) |
40 |
250 gr |
tomatensap |
40 |
250 gr |
graanproducten |
||
gierst |
70 |
150 gr |
couscous (5 min. gekookt) |
65 |
150 gr |
rijst (bruin parboiled, 20 min. gekookt) |
65 |
150 gr |
rijst (basmati, 10 min. gekookt) |
60 |
150 gr |
boekweit |
55 |
150 gr |
rijst (wit, parboiled, gem. gekookt) |
45 |
150 gr |
bulghur |
48 |
150 gr |
spaghetti (wit, 10-15 min. gekookt) |
45 |
180 gr |
spaghetti (volkoren, gem. gekookt) |
35 |
180 gr |
quinoa |
35 |
150 gr |
stokbrood (wit) |
95 |
30 / 60 gr |
tarwebrood (wit) |
70 |
30 / 60 gr |
tarwebrood (volkoren) |
70 |
30 / 60 gr |
melkbrood (wit) |
63 |
30 / 60 gr |
roggebrood (volkoren) |
60 |
30 / 60 gr |
cornflakes |
85 |
30 / 60 gr |
melba toast |
70 |
30 gr |
cream cracker |
65 ± 11 |
30 gr |
muesli |
55 |
30 / 60 gr |
bindmiddelen |
||
maizena |
70 |
15 gr |
arrowroot |
63 |
15 gr |
peulvruchten |
||
bruine bonen |
40 |
150 gr |
bruine linzen |
30 |
150 gr |
kikkererwten |
30 |
150 gr |
groene linzen |
22 |
150 gr |
spliterwten |
22 |
150 gr |
aardappelen en groentes |
||
frieten |
95 |
150 gr |
aardappelen (gebakken) |
85 |
150 gr |
aardappelpuree |
85 |
150 gr |
aardappelen (gekookt) |
60 |
150 gr |
wortel gekookt |
85 |
100 gr |
tuinboon |
80 |
100 gr |
pompoen |
75 |
100 gr |
meiknolletjes |
70 |
100 gr |
bieten |
65 |
100 gr |
bataat |
50 |
100 gr |
doperwt (vers) |
40 |
100 gr |
wortel rauw |
35 |
100 gr |
sperziebonen |
30 |
100 gr |
bladgroente, alle soorten sla, kool, |
||
champignons, ui, tomaten, |
||
aubergine, paprika, broccoli |
10 of lager |
100 gr |
fruit, vers en ongekookt |
||
watermeloen |
75 |
120 gr |
ananas |
59 ± 8 |
120 gr |
abrikozen |
57 |
120 gr |
kiwi |
53 ± 6 |
120 gr |
banaan |
52 ± 4 |
120 gr |
mango |
51 ± 5 |
120 gr |
druiven |
45 |
120 gr |
grapefruit |
45 |
120 gr |
sinasappel |
42 ± 3 |
120 gr |
perzik |
42 ± 14 |
120 gr |
appel |
40 |
120 gr |
peer |
40 |
120 gr |
aardbei |
40 ± 7 |
120 gr |
pruimen |
39 ± 15 |
120 gr |
kersen |
20 |
120 gr |
gedroogd fruit |
||
dadels |
103 ± 21 |
60 gr |
rozijnen |
64 ± 11 |
60 gr |
vijgen |
61 |
60 gr |
abrikozen |
31 |
60 gr |
appeltjes |
29 |
60 gr |
pruimen |
29 |
60 gr |
jam ('klassiek') |
65 |
20 gr |
fruitbeleg (jam zonder toegevoegde suiker) |
30 |
20 gr |
zuivel |
||
volle yoghurt |
35 |
200 gr |
magere yoghurt |
35 |
200 gr |
magere melk |
30 |
250 gr |
volle melk |
27 |
250 gr |
Bron: R. Mendosa. Revised international table of glycemic index (GI) and glycemic load (GL) values - 2002