Telefoonnummer Margriet Bleeker  06-270 711 90   Email Margriet Bleeker info@praktijkmargrietbleeker.nl

Als je over je denken oordeelt, zul je nog meer
gaan denken. Een oordeel is ook een gedachte…

Tijdens de puberteit veranderen de hersenen enorm. Een puber moét dus puberen! Hersenen van pubers werken nog niet op dezelfde manier als bij volwassenen. Emotie en ratio ontwikkelen zich niet gelijktijdig. Daardoor reageren pubers vaak niet of juist hyper-emotioneel.

Plannen en organiseren, vooruitkijken, beheersen van je impulsen en overzien van consequenties lukt vaak nog niet. Simpelweg omdat dat deel van de hersenen (de frontale kwab) nog niet voldoende ontwikkeld is. De frontale kwab is het deel van de hersenen dat zich als laatste verder ontwikkeld. Dat gebeurt in de puberteit en is zo rond 17 / 18 jaar gereed. Vermoeidheid, humeurigheid, onbalans in gedrag en reactie zijn kenmerken die daar bij horen. Pubers kunnen plotseling erg gevoelig worden voor de mening van vrienden, dankzij veranderingen in de frontale kwab en de (nog) gebrekkige communicatie met het limbisch systeem.

brain - Margriet Bleeker
Hormonale veranderingen bij pubers zorgen voor een extra 'kick' in het limbisch systeem. Dit is het hersengebied dat reageert op beloningen, emoties en impulsen. Deze combinatie van een sterke drang om leuke dingen te doen en het nog niet ontwikkelde remmechanisme zorgt voor probleemgedrag. Het impuls – emotiegebied is in de puberteit heel gevoelig. Dit maakt dat pubers van alles uitproberen, heftig reageren en impulsief zijn.

 

Voeding in de puberteit
Pubers en gezond eten lijkt soms niet samen te gaan. Terwijl variatie en vooral voldoende vitaminen, mineralen en eiwitten heel belangrijk zijn als brandstof voor je lijf (spieren en gewrichten) en brein (neurotransmitters). Als je onvoldoende essentiele aminozuren in je voeding hebt dan vermindert de werking van je brein langzaam maar zeker. Eet je onvoldoende fruit en groenten dan loop je het risico dat je steeds vermoeider wordt en steeds minder zin en puf hebt in je schoolwerk. Dit betekent gerust niet dat je elke dag supergezond moet eten, maar bewust zorgen voor mineralen en eiwitten is wel heel belangrijk. Meer weten?  Vraag informatie of laat je meten zodat je weet hoe jouw lijf er voor staat!


Neurofeedback in de puberteit
In de puberteit kan alles nét even extremer uitpakken: emoties, gedrag, humeur. Bij de één valt het puberen meer op dan bij de ander, en soms leidt dat tot grote problemen. Neurofeedback kan helpen om de balans te herstellen. Neurofeedback herstelt abnormale hersenritmes in het emotionele brein (limbisch systeem) van pubers. In de praktijk blijkt dat neurofeedback in dit hersengebied voor pubers goede resultaten oplevert. Pubers worden vooral in hun hoofd rustiger, kunnen zich beter beheersen, denken vaak beter na, zijn gemotiveerder en hebben minder last van uitstelgedrag. Pubers kunnen zich met behulp van Neurofeedback vaak beter concentreren en de aandacht gedurende de dag beter vasthouden. Plannen van huiswerk gaat makkelijker, rust en zelfvertrouwen neemt toe. Uiteindelijk kan dit leiden tot betere resultaten op school.


Bio Energetisch Meten in de puberteit
In de puberteit kan het hele lijf (lichaam en geest) op z'n kop staan. Deze onbalans uit zich in bijv. in gedrag en vermoeidheid. Bij een meting met de Asyra Pro wordt duidelijk waar de onbalans zit en wat het beste helpt om de balans te herstellen. Niet alleen lichamelijk maar ook op emotioneel / energetisch gebied. Veel bereikte resultaten: meer rust en minder heftige emoties. Let wel: de puberteit verdwijnt niet maar het wordt hopelijk wel wat milder.

Terug