Telefoonnummer Margriet Bleeker  06-270 711 90   Email Margriet Bleeker info@praktijkmargrietbleeker.nl

Als je over je denken oordeelt, zul je nog meer
gaan denken. Een oordeel is ook een gedachte…

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation & Reprocessing. Vrij vertaald: het versneld verwerken van herinneringen zonder lastige emoties.
Eind jaren '80 is deze vorm van therapie min of meer bij toeval ontdekt in Amerika. Francis Shapiro merkte dat zij lastige emoties kwijtraakte (zonder de herinnering te verliezen) wanneer zij haar ogen op een bepaald ritme heen en weer bewoog. Deze oogbewegingen bleken rechtstreeks op het korte termijn geheugen te werken. Door de oogbewegingen worden de herinneringen losgekoppeld van de lastige emoties en goed verwerkt in het lange termijn geheugen.

EMDR is effectief en werkt in het algemeen heel snel. Afhankelijk van het type klacht is het vaak mogelijk om in 1 - 5 sessies zeer goed resultaten te boeken. Ons brein werkt uitermate snel en goed. Soms is het verwerken van een enkele trigger al voldoende om een gehele reeks aan associaties te integreren en daarmee het negatieve effect uit te doven.

EMDR bij kinderen
Omdat kinderen vaak heel gevoelig zijn past Margriet Bleeker deze methode met uiterste voorzichtigheid toe bij kinderen. Soms is een paar minuten al genoeg om een doorbraak te bereiken en het verwerkingsproces te beginnen. Aanvullende technieken zoals visualisatie, thuisopdrachten om de verbetering te integreren en het vertrouwen van het kind te laten groeien ronden het traject af. Het is soms wenselijk om de verwerking te ondersteunen met Bach Bloesems zodat het effect milder is voor het kind.

 

Meer weten?
- bij welke klachten?